Candidoza la barbati

Candidoza este o afectine mai des intalnita la femei, fiind provocata de o ciuperca numita Candida Albicans, insa nu ii “ocoleste” pe barbati. Aceasta ciuperca exista in mod normal in flora vaginala, insa are potential patogen si declanseaza boala atunci cand se multiplica mai mult decat ar trebui.

Candidoza este considerata boala cu transmitere sexuala (BTS), dar nu este obligatoriu ca femeia sa contacteze aceasta afectiune, Candida inmultindu-se peste normal si atunci cand la nivelul organismului se produc perturbari ale echilibrului fiziologic care afeceteaza si flora vaginala. Astfel microorganismele de la acest nivel care aveau roulul de a “tine in frau” celelalte microorganisme cu potential patogen isi pierd aceasta capacitate. Ph-ul vaginal se modifica odata cu inmultirea Candidei, devine mai acid, sustinand si creand un mendiu si mai bun pentru multiplicarea ciupercii. Totodata aceasta modificare de Ph vaginal este responsabila si de unele simptome din timpul candidozei, precum usturimi, mancarimi, aciditate si iritatie locala, dispareunie (durere la contactul sexual) etc.

Cauze prin care flora microbiana poate fi perturbata:

1. antibioticele – o administrare indelungata de antibiotice poate duce la un dezechilibru al florei microbiene.
2. o igiena intima neadecvata – cu substante dure care pot modifica ph-ul vaginal
3. modificari hormonale – datate sarcinii, menstruatiei, contraceptivelor, tulburari endocrine, in special tiroidiene samd
4. haine stramte, lenjerie din materiale sintetice
5. unele boli cronice, precum diabetul zaharat etc.

Este bine sa urmariti cu atentie aceste cauze la partenera voastra si sa sesizati cand aceasta prezinta o candidoza pentru a intrerupe contactele sexuale sau pentru a va proteja folosind prezervativul. Barbatul insa contacteaza candidoza, el nu poate manifesta boala decat daca a luat-o in urma unui contact sexual neptrotejat.

Care este simptomatologia candidozei la barbat?

In multe situatii candidoza la barbati este asimptomatica ori simptomele sunt destulde vagi astfel incat pacientul nu le ia in considerare si poate avea in continuare contacte sexuale neprotejate cu parenera. Frecvenetel candidoze ale partenerei ar trebui sa va ridicie suspiciuni cu privire la sanatatea voastra genitala si sa mergeti sa efectuati o analiza de secretie uretrala chiar daca nu observati niciun simptom.

Candidoza poate insa asocia unele simptome evidente, poate chiar alarmante pentru pacient:

- Inflamatia penisului;
- Depunderi albicioase sau branzoaze pe gland;
- Secretii uretrale, dar acestea se pot extinde si la nivel perineal sau chiar pe pliurile inghinale (cutele de piele dintre picior si bazin);
- Mancarimi sau eventual inrosire la nivelul penisului, in special la nivelul glandului;
- Mici bubite rosii pe gland, insotite sau nu de pete albicioase de secretii;
- Mirosul neplacut al secretiilor.

Tratamentul candidozei la barbati

Barbatii trebuie sa se trateze odata cu partenerele lor si pe tot parcursul tratamentului sa nu intretina contacte sexuale. Tratamentul consta in special in unguente locale antimicotice si aplicarea de substante antiseptice, iar inaintea aplicarii tratamentului se face local o igiena riguroasa. Normele de igiena trebuie respectate cu strictete si lenjeria intima trebuie sa fie lejera, din bumbac (pentru a evita cat mai mult umezeala in zona organelor genitale) si schimbata cat mai des posibil. Nu se recomanda baia, ci doar dusul, umiditatea excesiva potentand evolutia candidozei. Antimicoticele uzuale folosite sunt clotrimazol, miconazol, ketoconazol, nistatin etc. In cazurile mai grave se recomanda asocierea tratamentului local cu administrarea orala de antibiotice/antimicotice, mizandu-se pe efectul sistemic al tratamentului.

Sursa articol: kudika.ro 

Share